Tulosta

Elettiin vuotta 1985, kun yksityisyrittäjä Arvo Tiittanen Mikkelistä sai lievän sairaskohtauksen ja joutui luopumaan firmastaan. Tällöin hänelle jäi aikaa paneutua täysin harrastukselleen, hän alkoi tutkia sukunsa historiaa Harlun Lahnajärvellä. -Tutkimusapulainen Jyrki Tiittanen Helsingissä hankki tuolloin ensimmäisen kotitietokoneensa, mutta sukutietoja tuohon Kaypro-2-koneeseen ei sen lyhyehkön elinkaaren aikana vielä viety.

Vuoden 1991 alkukesällä Jyrki kävi tätinsa Alinan ja serkkujensa kanssa ensi kertaa isänsä kotiseudulla Jaakkiman Oppolassa ja tuon matkan hedelmänä syntyi ajatus sukutaustojen penkomisesta. Isä Yrjö tiesi aikanaan kertoa, että kotitalon pihapiirissä asui kolme taloa Tiittasia, jotka kaikki lienivät sukua toisilleen, mutta miten sitä ei tiedetty. Tämä olikin sitten ensimmäinen tehtävä selvitettäväksi. Yrjön isoisä Kalle oli seppä, se tiedettiin. Yllätys olikin sitten melko suuri, kun selvisi, että Oppolan pihapiirin Tiittasten yhteinen esi-isä 1öytyikin vasta 1700-luvun puolivälistä!

 

Jyrkin kesä kuluikin ahkerasti Mikkelin maakunta-arkistossa pakertaen yhdessä Marjatta-serkun kanssa. Siellä tuli törmättyä Arvoon, kerätyt sukuaineistot yhdistettiin, tietämys laajentui, nälkä kasvoi syödessä jne...

 

Arvon edustamassa Lahnajärven Tiittasten piirissä virisi yhteisö, joka oli valmis sukuseuran perustamiseen. Oppolan Tiittasten puolella kiinnostus suvun historiaan oli enemmänkin yksilöiden varassa.

Vuodet kuluivat tietoja paikkaillen ja täydentäen, kunnes keväällä 2000 päätettiin ryhtyä tuumasta toimeen. Lauantaina 17.6.2000 kokoontui 21 henkilöä Karjalatalon Laatokka saliin Helsingissä Tiittasten sukuseuran perustavaan kokoukseen. Kokouksessa hyväksyttiin seuran säännöt,

käyttäen sukuseurojen keskusliiton hyväksymiä mallisääntöjä. Sukuseuran nimeksi hyväksyttiin aluksi Tiittanen-Sukuseura ry. -Samassa tilaisuudessa pidettiin perustava vuosikokous. Puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Tiittanen, varapuheenjohtajaksi Jukka Tiittanen, sihteeriksi AinoTiittanen ja jäseniksi Pentti Tiittanen, Arvo Tiittanen, Kirsi Tiittanen ja Irja Lamberg. Rahastonhoitajaksi valittiin Tiina Kuusisto.

Tiedottaminen sukuseurasta alkoi Karjala-lehden, Helsingin Sanomien, Jaakkiman Sanomien (Suur-Jaakkimalaiset ry:n "kotiseutulehti") ja Parikkalan Sanomien ilmoitusten voimalla, sekä puskaradiolla -Tiittanen-Sukuseura ry hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 30.11.2000.

 

Sukuseuran ensimmäinen vuosikokous pidettiin Mikkelissä 16.6.2001, Kyyhkylän kuntoutussairaalassa ja mukana oli 32 henkilöä. Hallituksen kokoonpanoa muutettiin: Irja Lambergin vetäytyessä tilalle jäseneksi saatiin Pirjo Kaukonen, ja Arvo Tiittasen halutessa vetäytyä hallituksen ulkopuolelle tilalle saatiin Martti Nuutinen.

Loppukesästä 2001 sukututkimusretkikunta Arvo ja Jyrki Tiittanen kierteli pitkin Suomen itärajaa, Parikkalan, Saaren, Uukuniemen ja Kiteen kirkkoherranvirastoja koluten,  yöpyen Savonlinnassa ja Värtsilässä.

 

Tiittasten sukuselvitys alkoi saada hahmoa ympärilleen, ja sukujen päähaarat selkiytyä. Tietojen saannin vauhdittamiseksi päätettiin teettää rajoitettu määrä monisteita ja myydä niitä pienellä hinnalla jäsenille. Samalla päästiin korjaamaan henkilötietojen virheellisyyksiä. Seuraava tilaisuus pidettiin 12.1.2002 ravintola Van Gogh:ssa Helsingissä sukuseuran jäsenille ja jäseneksi aikoville. Tilaisuus keräsi 41 osallistujaa.

 

Seuraava vuosikokous oli 18.5.2002 ravintola Van Gogh:ssa ja paikalla oli 25 jäsentä. Hallituksen kokoonpanoa tarkistettiin: mukaan jäseneksi tulivat Anja Tiittanen ja Irmeli Tiilikka. Pentti Tiittasen vetäytyessä. Kokouksessa päätettiin seuran sääntömuutoksesta ja seuran nimi päätettiin muuttaa

muotoon Tiittanen / Tiitta -sukuseura ry, koska kummallakin nimimuodolla oli suvussamme merkittävä määrä nimenkantajia. -Nimimuutos hyväksyttiin yhdistysrekisterissä 26.11.2002.

Vuoden 2002 alussa Jyrki Tiittanen tilasi Väestörekisterikeskukselta ns. sukutiedot kaikista Suomen Tiittasista ja Tiitoista, ja sukujulkaisu sen kuin jatkoi kasvamistaan. Em. tiedot sisälsivät myös sen hetkiset osoitetiedot, joten sukuselvitys on "ankkuroitu" tähän vuoteen. Postitukset nimien julkaisuoikeuksien pyytämiseen tehtiin kahdessa osassa vuoden 2003 aikana sukuseuran toimintaa esittelevän lähestymiskirjeen kera.

 

Sukuseuran ensimmäinen matka Tiittasten asuinpaikoille Karjalaan tehtiin 24-26.5.2002. Köröttelimme Viipurin, Käkisalmen ja Hiitolan kautta Lahdenpohjaan jossa yövyimme Jaakkiman kansanopiston tiloissa vanhan kirkkoraunion läheisyydessa. Seuraavana päivänä jatkoimme

Sortavalaan. Mukaan matkalle läksi 28 henkilöä ja matka oli kaikin puolin hauska ja onnistunut. Useampiin ryhmiin jakautunut joukkomme samoili ristiin rastiin Jaakkiman Oppolan, Sortavalan ja Harlun Lahnajärven seutuja, pysähtyi kaikissa tielle osuneissa Tiittasiin liittyvissä paikoissa.

Sukututkimusretkikunta Arvi ja Jurki Tiittanen jatkoivat loppukesästä 2002 tutkimuksiaan: ilomantsissa käytiin tutustumassa ortodoksiseen kaima-sukuhaaraamme, Hattuvaaran Tiittasten kotiseutuun. Myös tämä sukuhaara tutkittiin, mutta sen suhteen ei ole hankittu vielä julkaisuoikeuksia.

Vuosikokous hotelli Tallukassa Vääksyssä 17.5.2003 sai 37 henkilöä liikkeelle. Hallitukseen tuli muutksia Martti nuutisen halutessa vetäytyä, ja tilalle saatiin samaa sukuhaaraa edustava Eila Rajalin. Sukuselvitys esitettiin yleisölle entistä muhkeammissa raameissa. Pian tämän jälkeen Karjala-juhlien aikaan järjestetty kahvittelutuokio 14.6.2003 Toivakassa koki puolestaan osanottajakadon.

Jyrki Tiittanen kävi alkukesästä tutustumassa Oppolan lisäksi Lumivaaran Oinaanvaaran Tiittalanmäkeen ja Iijärven rauniokylään.

Tallukassa tavattiin uudelleen myös tammikuussa 18.1.2004 tutustuen sukukirjan sen hetkiseen versioon. liikkeelle oli lähtenyt 33 ihmistä. Vuosikokous Tiittalan kartanossa Sulkavalla 15.5.2004 keräsi ennätyksellisen osanottajamäärän, 70 henkilöä. Vanhassa 1800-luvun alkupuolella rakennetussa kartanomiljöössä nautittiin maukkaasta ateriasta, sää oli vain hieman oikukas. Tapaus herätti ansaittua huomiota myös Sulkavan puolella. Paikallislehti teki tapahtumasta jutun. Sulkavan kartanon omistajataho osoitti myös kiinnostuksesnsa tilaisuutta kohtaan. Hallituksen kokoonpanoa muutettiin varapuheenjohtaja Jukka Tiittasen joutuessa vetäytymään tehtävästään ulkomaankomennuksen myötä. Tilalle varapuheenjohtajaksi saatiin Kari Tiittanen.